Relaţia dintre concentrarea economică și abuzul de poziţie dominantă

Numărul 5 Anul 2021
Revista Numărul 5 Anul 2021

ABSTRACT

The competition on the market has been and will be current in any period. The social and economic context influences the competition rules. In order to have the best possible position in the market, some economic agents will resort to practices that violate the rules of fair competition. Because of this, a balanced competition, in an increasingly technological world, is quite difficult to maintain, because there are many factors both internal and external that can distort competition. To prevent this, states have imposed certain limits within which economic operators can operate. After all, the main goal of the competition is to succeed in offering the best products, but in a market where you have continuous competitors, because this is the only way to evolve. Possessing power alone is not an evolution, but, on the contrary, a continuous involution.

Keywords:

competition, economic concentration, abuse of a dominant position, anticompetitive practices.

REZUMAT

Concurenţa pe piaţă a fost și va fi actuală în orice perioadă. Contextul social și cel economic, influenţează regulile de concurenţă. Din dorinţa de a avea o poziţie cât mai bună pe piaţă, unii agenţi economici vor recurge la practici care încalcă regulile unei concurenţe loiale. Din această cauză, o concurenţă echilibrată, într-o lume din ce în ce mai tehnologizată, este destul de greu de menţinut, deoarece sunt mulţi factori atât interni, cât și externi care pot distorsiona concurenţa. Pentru a se împiedica acest lucru, la nivelul tuturor statelor, s-au impus anumite limite în cadrul cărora agenţii economici să își desfășoare activitatea. În fond, obiectivul principal al concurenţei este de a reuși să oferi cele mai bune produse, dar într-o piaţă în care ai continuu competitori, pentru că doar așa se poate evolua. A deţine puterea de unul singur, nu este o evoluţie, ci, din contră, o continuă involuţie.

Legislaţie relevantă:
Cuvinte cheie:
Citește articolul complet în platforma de documentare juridică Sintact.ro! Solicită un cont demo gratuit completând formularul de mai jos: