După 20 de ani… RRDA

Dr. Mihaela MOCANU

Înființată într-o perioadă de efervescență, în care scriitura în domeniul dreptului era o îndeletnicire firească unui profesionist al dreptului, Revista Română de Drept al Afacerilor (RRDA) a fost de la bun început o apariție necesară în peisajul publicistic de specialitate.

Dacă în spațiul francez se conturase o doctrină a dreptului afacerilor încă din anii ‘50, în România post-decembristă, dreptul comercial abia reintrat în scenă, în abordarea lui clasică ocupa tot spațiul publicistic, centrat fiind asupra dreptului societar.

Dreptul afacerilor înglobează toate domeniile care interesează, așa cum însăși denumirea o specifică, viața unei afaceri: drept societar, obligații și contracte speciale (dreptul distribuției), concurența, proprietatea intelectuală, obligații fiscale, drepturi reale, dreptul muncii, protecția consumatorului, obligații din sfera GDPR, insolvență, arbitraj și aspecte de drept procesual. Mai mult, dreptul afacerilor nu este și nu poate rămâne în afara contextului internațional, cu ușurință acum raporturile juridice dobândind caracter transnațional.

Începuturile. Ideea înființării unei reviste de drept al afacerilor îi aparține avocatului Marius Șcheaua, un practician acerb și un jurist cultivat, care a și fost primul redactor-șef al RRDA. Marian Florescu, deținătorul editurii în care s-a originat Revista Română de Drept al Afacerilor a intenționat să înființeze o revistă de drept fiscal, însă Marius Șcheaua a fost cel care a propus și insistat pentru o publicație generalistă – în raport cu domeniul de nișă al fiscalității. Că a fost un demers vizionar, o demonstrează apariția neîncetată a Revistei Române de Drept al Afacerilor, din 2003 și până în prezent. Amprenta începutului s-a păstrat de-a lungul timpului: RRDA este o publicație adresată practicienilor atât prin alegerea tematicilor cât și prin stilul în care temele sunt prezentate.

Povestea mea. Mă aflam în biroul profesorului Mircea N. Costin, conducătorul meu de doctorat, care încheind o conversație telefonică, în mod evident încântat m-a informat că acceptase să fie parte dintre fondatorii unei reviste moderne, care nu se va limita la clasica tematică a dreptului societăților comerciale. Astfel am aflat despre Revista Română de Drept al Afacerilor, în stadiu de proiect. Primele mele articole – parte din studiile mele în domeniul francizei – le-am publicat la Revista Română de Drept al Afacerilor. Și următoarele.

Punctul culminant: anul 2012, în care Marius Harosa m-a cooptat alături de Dumitru Dobrev în ceea ce s-a numit „conducerea bicefală” a RRDA. De atunci mă ocup și preocup de Revista Română de Drept al Afacerilor. Love story!

Contributorii. De-a lungul timpului Revista Română de Drept al Afacerilor a aglutinat profesioniști de elită ai dreptului, care au contribuit și continuă să contribuie la scrierea RRDA. Îi menționez pe regretații profesori fondatori Ion Turcu și Stanciu Cărpenaru, apoi pe profesorul Corneliu Bârsan și pe doamna profesor Brândușa Ștefănescu, pe doamna profesor Smaranda Angheni și pe profesorul Mircea N. Costin de la Cluj-Napoca. În mod special dinamic, întotdeauna prezent printre membrii colegiului RRDA este profesorul timișorean Radu Bufan. Apoi, într-o generație următoare se află titularii materiei drept comercial de la facultățile de drept de la București, Cluj-Napoca și Timișoara, respectiv profesorul Gheorghe Piperea (care a fost directorul RRDA vreme de 5 ani), profesorul Radu Catană și Sergiu Golub, profesorul Lucian Bercea. Aproape ne sunt profesorul Răzvan Dincă și doamna profesor Adriana Almășan de la Facultatea de Drept a Universității din București, care asigură avizul științific în domeniile dreptului proprietății intelectuale, respectiv în cel al concurenței.

Alături ne sunt de mulți ani profesorul Mihai Șandru și conf. univ. dr. Raul Felix Hodoș, care supraveghează elaborarea secțiunilor privind protecția datelor cu caracter personal și dreptul noilor tehnologii, dr. Dragoș Călin și dr. Sebastian Bodu, care elaborează secțiunea dedicată dreptului societăților și profesorul Florin Moțiu, care este și directorul Revistei Române de Drept al Afacerilor care avizează secțiunile obligații comerciale și insolvență.

De-a lungul timpului i-am invitat și ne-au răspuns și au scris pentru RRDA practicieni ai dreptului, avocați, practicieni în insolvență, consultanți fiscali, executori judecătorești. Contribuțiile lor au fost cu atât mai valoroase cu cât au imprimat exact acea notă pe care ținem să o păstrăm la RRDA: abordarea practică.

Cu recunoștință adresez o mulțumire fiecărui autor care a contribuit la realizarea acestui valoros proiect prin care împărtășim colegilor rodul cercetărilor noastre; împreună devenim mai buni, mai specializați. O mulțumire specială îi adresez lui Marius Harosa, fără a cărui bună intuiție cele de mai sus nu s-ar fi putut (de)scrie!

Bilanțul. În permanentă semnalare de nou, conținutul RRDA este dinamic precum dreptul afacerilor, secțiunile „Monitor”, realizate de avocați specializați în domeniile respective au semnalat de-a lungul timpului noutățile (legislative și jurisprudențiale) din domenii precum: proprietate intelectuală, concurență, drepturi reale, fiscalitate, dreptul mediului, achiziții publice, insolvență, arbitraj, dreptul muncii, drept societar, protecția datelor cu caracter personal.

Ineditul este nelipsit la RRDA: am publicat interviuri realizate cu personalități ale dreptului românesc (dintre care îi menționez pe profesorii Stanciu Cărpenaru, Ion Turcu și Viorel Ciobanu), am abordat domenii nemenționate anterior în publicațiile de specialitate, precum dreptul sportului și dreptul artei,„Monitorul protecției datelor cu caracter personal” a venit să preîntâmpine schimbările din mai 2018, a fost expus și explicat fenomenul criptomonedelor într-o secțiune denumită chiar astfel, Abecedarul criptomonedelor (și îi adresez mulțumiri autoarei, doamna avocat Oana Dragomir). Nu mai puțin inedită este rubrica Oratorie judiciară, o fracțiune de marketing judiciar, pe care în spațiul românesc îl predă și prin intermediul RRDA, îl popularizează avocatul Mihai Dinu. Cea mai recentă secțiune este cea inițiată de conf. univ. dr. Radu Bogdan Bobei: drept transnațional și conflicte de legi.

Rubrica permanentă redactată de Centrul de Drept al Afacerilor a Facultății de Drept din Timișoara, inițiată de decanul Lucian Bercea este, afară de ineditul său, o contribuție valoroasă, prin conținut și varietate. Salutăm inițiativa înființării unui astfel de centru de drept al afacerilor!

Viitorul. Cum se prezintă scrisul în domeniul juridic în preajma anului 2023? Cu certitudine maturizat. Ultimele trei decenii ne-au arătat cum se creează valoare. La 20 de ani de la apariția sa, Revista Română de Drept al Afacerilor reunește un colectiv valoros și puternic strâns în juru-i. Planuri avem multe, le vom dezvălui pe rând. Ele pășesc în acord cu valorile RRDA: profesionalism înalt, fairplay de netăgăduit, inițiativă de avangardă.